Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/awkkadir/public_html/wp-content/themes/theHaberV3/functions-ek.php on line 481

Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/awkkadir/public_html/wp-content/themes/theHaberV3/functions-ek.php on line 482

Notice: Use of undefined constant THEME_ADMIN - assumed 'THEME_ADMIN' in /home/awkkadir/public_html/wp-content/themes/theHaberV3/admin/admin-interface.php on line 9

Notice: Undefined variable: themename in /home/awkkadir/public_html/wp-content/themes/theHaberV3/admin/theme-settings.php on line 715

Notice: Undefined variable: shortname in /home/awkkadir/public_html/wp-content/themes/theHaberV3/admin/theme-settings.php on line 716

Notice: Undefined variable: post_id in /home/awkkadir/public_html/wp-content/themes/theHaberV3/single.php on line 3
Bağdan sofraya imece usulü “tatlı” yolculuk « Kadirli Postası
reklam
reklam

SON DAKİKA

Kadirli Postası
reklam

Bağdan sofraya imece usulü “tatlı” yolculuk

Bağdan sofraya imece usulü “tatlı” yolculuk
Bu haber 28 Ağustos 2019 - 9:14 'de eklendi ve 28 views kez görüntülendi.

Notice: Undefined variable: post in /home/awkkadir/public_html/wp-content/themes/theHaberV3/functions-ek.php on line 110

Notice: Trying to get property of non-object in /home/awkkadir/public_html/wp-content/themes/theHaberV3/functions-ek.php on line 110

Deprecated: 3.1.0 versionundan beri WP_Query çağrıldığı parametre ile geçerliliğini yitirmiş! caller_get_posts artık kullanılmıyor, yerine ignore_sticky_posts kullanın. in /home/awkkadir/public_html/wp-includes/functions.php on line 5496

Notice: Undefined variable: tile in /home/awkkadir/public_html/wp-content/themes/theHaberV3/functions-ek.php on line 126

Notice: Undefined variable: tile in /home/awkkadir/public_html/wp-content/themes/theHaberV3/functions-ek.php on line 126

Türk mutfağının vazgeçilmez tadı olan üzüm pekmezi, üzümün bağlardan toplanıp ayıklanmasına, suyunun çıkarılıp kaynatılmasına kadar zahmetli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor.

Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde köylü kadınlar tarafından bağlardan toplanan üzümler, daha sonra tek tek dalından ayıklanarak çuvallara konuluyor.

İçine beyaz toprak konulan çuvallardaki üzümler, çiğnenerek suyu çıkarılıyor. Çıkan su, kazanlara konularak yaklaşık bir saat odun ateşinde kaynatılıyor.

Kaynatıldıktan sonra bir süre dinlendirilen üzüm suyu, daha sonra tekrar kazanlara konularak 8 saat boyunca ikinci kez kaynatılıyor.

Rengi siyaha dönen ve koyulaşan üzüm suyu, daha sonra üzeri bezle kapatılıp açık havada 3-5 gün bekletiliyor. İyice koyulaşarak kıvamını alan pekmez, kavanozlara konularak mutfaklardaki yerini alıyor.

– İmece usulü yapılıyor

Sumbas’ın Karaömerli Mahallesinde yaşayan Kamile Gökcan, pekmezin özellikle soğuk kış aylarında tahinle tüketildiğini belirtti.

Gökcan, bağlardan topladıkları üzümün zahmetli bir yolcuğun ardından pekmez olarak sofralara geldiğini ifade etti.

Meryem Özat ise kadınların her yıl bir araya gelerek ağustos veya eylül aylarında imece usulü üzüm pekmezi çıkardıklarını söyledi.

Yöre halkının pekmezi mutfağından eksik etmediğine dikkati çeken Özat, soğuk kış günlerinde hem ağızların tatlanması hem de hastalıklardan korunma amacıyla bolca tüketildiğini dile getirdi.         Menderes Özat

Etiketler :
reklam
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
reklam
İLGİLİ HABERLER

Deprecated: 3.1.0 versionundan beri WP_Query çağrıldığı parametre ile geçerliliğini yitirmiş! caller_get_posts artık kullanılmıyor, yerine ignore_sticky_posts kullanın. in /home/awkkadir/public_html/wp-includes/functions.php on line 5496
SON DAKİKA